October 17, 2022

16.10.2022: Росія знову завдає ударів бойовими дронами та ракетами по всій Україні

Росія знову завдає ударів бойовими дронами та ракетами по всій Україні

  • Росія знову завдає ударів бойовими дронами та ракетами по всій Україні.
  • За оцінкою Світового банку, уже 25 % жителів України живуть нижче за рівень бідності.

Війна

Фронт

  • Міністерство оборони Білорусі оголосило, що чисельність російського контингенту "спільного угруповання військ" становитиме до 9 тис. осіб. Співробітникам МНС РБ видано зброю, вони тренуються проводити евакуацію населення та готують укриття.
    Держприкордонслужба наразі не спостерігає змін оперативної ситуації на кордоні.
  • Вранці російська армія завдала удару по центру Києва ударними БПЛА Shahed-136. Низка дронів таки долетіти до цілей. Зруйновано житловий будинок, вибухи спричинили пожежі. Кілька БПЛА було збито підрозділами ППО. Школи Києва переведено на дистанційне навчання. За інформацією командування Повітряних сил, ці БПЛА були запущені з Білорусі та Курської області РФ. Ударами БПЛА в Миколаєві пошкоджено фармацевтичний склад, а також резервуар з олією на території одного з підприємств. Вранці українські ППО знищили 26 дронів, а на сході – 3 крилаті ракети. Ракетами зруйновано інфраструктурні об'єкти в Дніпропетровській, Сумській та Одеській областях. Вночі Запоріжжя було обстріляно з окупованої території області ракетами ППО С-300.
    Російська артилерія знову обстріляла прикордонні райони на півночі України та населені пункти вздовж лінії фронту. Влучення снарядів і ракет демонструють, що метою російських військ є знищення цивільних об'єктів.
  • На півночі Луганської області в районі Сватового та Кремінної точаться позиційні бої. Російське командування намагається побудувати навколо цих міст ешелоновану оборону, російські підрозділи активно поповнюються щойно мобілізованими новобранцями.
    16.10.2022 Бахмут
  • Навколо Бахмута практично безперервно тривають жорстокі бої, окупанти кидають у бій нові підрозділи. За словами президента Зеленського, у складі російських ударних частин воюють 2 тис. колишніх ув'язнених, які уклали контракт із ПВК "Вагнера". Спікер Оперативного командування "Схід" Черевий спростував інформацію, поширену російськими ЗМІ, про контрнаступ російських військ на Лиман та захоплення ними населених пунктів на околицях Бахмута.
  • У Херсонській області українські війська не припиняють контрнаступальні дії, попри завзятий опір російських десантників, які тримають оборону на цій ділянці фронту. За інформацією Генштабу, окупанти розпочали евакуацію "держустанов" із Херсона, що свідчить про їхню невпевненість у тому, що місто вдасться утримати після контрнаступу українських військ.
  • Роскомнагляд заблокував сайт "Хочу жити", який пояснює мобілізованим росіянам послідовність здачі в полон. Оперативне командування "Південь" рекомендує тим, хто має намір здатися в полон, дзвонити на телефони гарячої лінії та писати чат-боти в месенджері Telegram. Українське керівництво гарантує утримання військовополонених відповідно до Женевських конвенцій. Президент Зеленський закликав українських військовослужбовців брати в полон якнайбільше окупантів, щоби поповнити "обмінний фонд".
  • Глава Енергоатому Котін заявив про погіршення ситуації на захопленій російськими військами Запорізькій АЕС. Він повідомив, що окупанти чинять сильний тиск на співробітників станції для примусу їх до підписання контрактів із Росатомом. Російські війська влаштували склади зброї та розмістили транспорт у приміщеннях машинних залів 1 та 2 блоків. Центр національного опору Сил спецоперацій ЗСУ повідомив, що частку АЕС контролюють чеченські бойовики із загону "Ахмат". Котін вважає можливість аварії на станції досить високою. За його словами, тривалі перебої з енергоживленням можуть спричинити ядерну аварію, подібну до тієї, що трапилася на японській АЕС "Фукусіма" після цунамі. Пресслужба Енергоатому повідомила про відключення останньої резервної лінії електропередач, що пов'язує ЗАЕС з українською енергосистемою.
  • Міжнародний Червоний Хрест оголосив про готовність відвідати колонію в Оленівці, де окупанти утримують українських військовополонених, як тільки отримає від армії РФ та "місцевої влади" гарантії безпеки.

Тил

  • Місцева влада практично всіх регіонів закликає населення економити електроенергію вранці та ввечері. За інформацією Укренерго, українці відгукнулися на заклик – споживання скоротилося на 7–20 %. Прем'єр-міністр Шмигаль заявив, що російське керівництво ударами ракет та безпілотниками не досягло мети, оскільки Україна спромоглася зберегти цілісність енергосистеми.
  • Світовий банк оцінив зростання рівня бідності в Україні в 10 разів – до 25 %, проти часів до повномасштабного вторгнення. На думку експертів банку, ця ситуація може спровокувати ще одну хвилю внутрішньої міграції, а також збільшити потік біженців до Європи.

Україна та світ

  • Росія вже не встигає виробляти нові ракети тими ж темпами, якими завдає ударів по Україні. За інформацією The Washington Post, РФ уклала угоду з Іраном про постачання балістичних ракет "земля-земля" з дальністю враження 300–700 км та великих партій ударних та оперативно-тактичних безпілотників. Іранські інструктори з'явилися на окупованій території. Вони навчають російських військовослужбовців застосуванню дронів.
    Після постачання Іраном Росії різноманітних систем озброєнь міністр у справах діаспори Ізраїлю Шай закликав уряд нарешті надати воєнну допомогу Україні.
    Міністр оборони Німеччини Бербок вважає, що зараз Україна потребуватиме систем ППО більше, ніж танки.
  • Міністр оборони Франції Лекорню повідомив, що країна навчатиме 2 тис. українських військовослужбовців як частину місії ЄС. Українські вояки опановуватимуть застосування французьких систем озброєнь.
  • Помічник американського президента з нацбезпеки Салліван попередив російську владу, що США негайно й жорстко дадуть відповідь на будь-яке застосування Росією ядерної зброї, незалежно від того, яку форму матиме це порушення.
    Країни НАТО в північно-східній частині Європи проводять навчання сил ядерного стримування із залученням авіації.
  • Міністри закордонних справ країн Балтії закликали до створення спеціального трибуналу для засудження вищого керівництва Росії через злочини росіян проти людяності, геноцид українського народу та інші воєнні злочини.
  • 17 жовтня міністри закордонних справ країн ЄС обговорять новий, уже 9, пакет санкцій проти Росії, а також механізм конфіскації російських державних активів та створення спецтрибуналу.
  • Глава російського "Газпрому" Міллер погрожує ЄС повним припиненням постачання газу в разі ухвалення рішення про обмеження ціни.
  • Міністр інфраструктури Кубраков після спілкування з міністром оборони Туреччини Хулусі висловив упевненість, що транзит зерна не буде припинено після 22 листопада. Президент Зеленський із нагоди Всесвітнього дня продовольства заявив про необхідність розширення українського експорту збіжжя. Держсекретар США Блінкен заявив, що війна в Україні може спричинити зростання на 70 млн кількості людей, що голодують.
  • У Парижі відбулася багатотисячна демонстрація проти зростання цін.
  • Лідера Китаю Сі переобрано на з'їзді Китайської компартії. Він заявив, що Китай ніколи не відмовиться від права застосування сили проти Тайваню для "возз'єднання" й наголосив, що долю острова "має вирішувати китайський народ".

No comments:

Post a Comment