May 08, 2022

07.05.2022: Велика Британія передасть Україні озброєння ще на $1,6 млрд


  • Велика Британія передасть Україні озброєння ще на $1,6 млрд.
  • Українські війська й далі наступають у районі Харкова.
  • З "Азовсталі" евакуйовано цивільних осіб.
  • ВПС України знищили російські катери та системи ППО на острові Зміїний.

Війна

Фронт

  • Українські війська ведуть успішний контрнаступ на північний схід від Харкова. Звільнено кілька населених пунктів, що дає змогу суттєво знизити небезпеку обстрілів міста.
    07.05.2022 Харків
    У районі Ізюма точаться бої, ЗСУ поступово просуваються в напрямку міста. Проте окупанти не залишають надії відновити наступ і проводять атаки в напрямку Святогірська та Лимана. Унаслідок бомбового удару по школі населеного пункту Білогорівка та обстрілу с. Привілля на правому березі Сіверського Дінця в районі Рубіжного загинули орієнтовно 60 мирних жителів, діти тощо.
    07.05.2022 Сєверодонецьк
    Тривають запеклі бої в Маріуполі на комбінаті "Азовсталь". Командир 36-ї бригади морської піхоти майор Волинцев висловив сподівання, що українській владі вдасться евакуювати оборонців Маріуполя. 13 квітня, під час відходу з підприємства "Азовмаш" командир та начальник штабу бригади потрапили в полон разом із кількома десятками бійців. Кияни – ветерани Другої світової війни закликали президента РФ Путіна надати можливість вийти з оточення українським бійцям, пораненим тощо. Президент Зеленський заявив, що готує евакуацію українських військовослужбовців за сприяння міжнародних організацій. Віцепрем’єр-міністр Верещук повідомила, що з території комбінату евакуйовано всіх мирних жителів. За інформацією полку "Азов", під час евакуації загинули 3 та тяжко поранені 6 бійців. Вихід цивільних осіб українські бійці позначили білими прапорами, які російські пропагандистські ЗМІ подали як капітуляцію. Окупанти та "війська ДНР" і далі штурмують підприємство.
    У Маріуполі та околицях окупаційна "влада" демонтує українські пам’ятники та змінює вказівники на написи російською мовою.
    Російська авіація бомбила та обстріляла ракетами прикордонну територію на Сумщині. Низка ракет та бомб потрапила на територію РФ.
    07.05.2022 Загальна мапа
    Окупанти завдали ракетного удару по Одесі та області 6 ракетами. 2 з них потрапили в міський аеропорт – у вежу управління та злітно-посадкову смугу, 4 – до цивільного підприємства в житловому районі. Українські війська ППО збили крилаті ракети над Полтавською та Миколаївською областями
    Українські ВПС на острові Зміїний знищили 2 зенітні ракетні комплекси "Тор" і 3 десантні катери, а також живу силу окупантів.
    За інформацією Генштабу, російські війська та збройні формування в невизнаній "Придністровській республіці" перебувають у стані повної бойової готовності, у ПМР розгорнуто "мобілізаційні пункти", а в море виведено угруповання кораблів Чорноморського флоту РФ.
  • За повідомленнями ізраїльських ЗМІ, російське командування терміново перекидає підрозділи із Сирії до України, а бази передала бойовикам угруповання "Хезболла" та іранському Корпусу вартових ісламської революції.
  • На всій території Запорізької області, окупованій тощо, оголошено комендантську годину з 19:00 8 травня до 05:00 10 травня, що передбачає заборону будь-яких масових заходів.

Тил

  • Кабмін ухвалив постанови про залучення коштів Міжнародного банку реконструкції та розвитку та Міжнародної асоціації розвитку в розмірі понад $1,5 млрд на забезпечення державного управління.
    Прийнято ухвалу про цільову мобілізацію громадян на ліквідацію наслідків надзвичайних ситуацій, воєнних дій тощо.
  • Заарештовано рахунки дочірньої компанії Росатому в Україні, 3 млн грн, що знаходилися на них, передано в управління Агентству з розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА).

Україна та світ

  • За інформацією агентства Reuters, уряд Великої Британії ухвалив рішення про збільшення воєнної допомоги Україні на суму £1,3 млрд ($1,6 млрд). ЗСУ отримають контрбатарейні системи, обладнання для радіоелектронної боротьби та прилади нічного бачення.
    Генеральний секретар НАТО Столтенберг заявив, що країни Заходу мусять збільшити постачання важкого озброєння Україні, причому зброя має бути найновішою, а не застарілою, яку вироблено ще за часів СРСР.
  • Лідер владної Соціал-демократичної партії Німеччини Клінгбайль, від якої обрано канцлера Шольца, оголосив про зміну курсу щодо Росії. Він заявив, що раніше партія не вбачала досягнення європейської безпеки без РФ, але війна в Україні змінила ситуацію. За його словами, партія надалі розвиватиме співпрацю з країнами Східної Європи.
  • Газпром направив листи покупцям газу з ЄС із роз’ясненням, що оплата рублями нібито не є порушенням санкцій.
  • Спікер Держдуми РФ Володін стверджує, що США не лише постачає зброю Україні, а і її армія бере участь у бойових діях.
  • Глава ЦРУ Бернс не спостерігає фактів підготовки РФ до завдання ядерного удару по території України.
  • Напередодні 9 травня посольство РФ у Польщі скасувало заходи на честь Дня перемоги. На окупованих територіях російська "влада" намагається всіма силами організувати "святкування" 9 травня. Мерія Берліна заборонила проведення акцій із прапорами України, прирівнявши їх до прапорів донбаських "республік" та російської фашистської символіки. Держсекретар США Блінкен напередодні Дня перемоги над фашизмом заявив, що президент Путін намагається переписати історію для виправдання війни проти України.
  • Київ відвідав голова Всесвітньої організації охорони здоров’я Гебреєсус. Він заявив, що мир – це ліки, які ВООЗ не має змоги дати Україні. Чиновник пообіцяв, що Організація робитиме "все можливе" для підтримання української системи охорони здоров’я в умовах війни, та вже надала ліки для 650 тис. українців. Українське МОЗ закликало закрити офіс ВООЗ у Москві.

No comments:

Post a Comment