February 06, 2022

05.02.2022: У Харкові відбувся "Марш єдності"

У Харкові відбувся "Марш єдності"

  • У Харкові відбувся "Марш єдності".
  • Видання Bild опублікувало план захоплення України Росією.
  • "Представники ДНР та ЛНР" вимагають відповіді України на їхні "пропозиції".

В Україні

  • Попри небажання влади, у центрі Харкова проведено "Марш єдності" під гаслом "Харків – це Україна". У ньому взяли участь понад 5 тис. осіб. Поліція супроводжувала учасників маніфестації, яка відбулася без порушень.
  • Шоумен Притула оголосив про створення власної партії "24 серпня". У червні він вийшов із партії "Голос" через незгоду з діями її керівництва. На думку низки експертів, партію створено для заповнення "електорального вакууму" в умовах вкрай низької підтримки парламентських політсил.

Пандемія коронавірусу

  • В Україні лабораторіями протестовано на коронавірус 118,7 тис.осіб, підтверджено зараження 27,9 тис., одужали 6,1 тис. хворих, померли – 109. Вакциновано 34 тис. громадян, з них третьою дозою – майже 10 тис. У світі в суботу зареєстровано 2,225 млн випадків інфікування, померли 0,008 млн хворих. У Німеччині у великих містах відбулися мирні багатотисячні мітинги проти коронавірусних обмежень. Протести проти обов'язкової вакцинації поширилися на всю Канаду. Протестувальники називають сертифікати вакцинації фашистською сегрегацією. Фонд GoFundMe самостійно припинив збирання коштів на підтримку лідерів протесту – водіїв-далекобійників і оголосив, що поверне кошти ідентифікованим донорам, а суму, що залишилася, перерахує "верифікованим благодійним організаціям". В Австрії з 5 лютого запроваджено обов'язкову вакцинацію проти коронавірусу, перші вибіркові перевірки розпочнуться 15 березня.

Війна

  • На Донбасі знову поновилися бойові дії. На позиції українських військ та житлові квартали Павлополя на північний схід від Маріуполя скинуто гранати з безпілотника. Перестрілки сталися поблизу КПВВ на окуповану територію в Пищовику – на приморській ділянці фронту та в Березовому – на трасі Донецьк-Маріуполь, а також у Пісках на околиці Донецька. За зведенням штабу операції об'єднаних сил, втрат серед мирного населення немає, 2 бійці дістали поранення.
    За інформацією видання "Дзеркало тижня", на переговорах радників глав держав "нормандської четвірки" в Парижі глава Офісу президента Єрмак дав обіцянки відреагувати на "пропозиції республік" щодо врегулювання конфлікту. "Представники ДНР та ЛНР" звернулися з листом до спецпредставника ОБСЄ Кіннунена з вимогою про надання українською делегацією відповіді на їхню "пропозицію" на наступному засіданні тристоронньої контактної групи 9 лютого. Представник Офісу президента Подоляк спробував спростувати інформацію про обіцянки, які нібито дав Єрмак.

Україна та світ

  • Росія влаштувала навчання в окупованому Криму із застосуванням новітніх безпілотників для управління вогнем гаубичної артилерії та систем залпового вогню "в умовах застосування противником авіації та диверсійно-розвідувальних груп". 11 лютого розпочнуться навчання в Ростовській області, а 10 лютого – великі спільні навчання військ РФ та Білорусі безпосередньо поруч із північним кордоном України. За інформацією американських ЗМІ, розвідка США зафіксувала збільшення із 60 до 83 кількості батальйонних тактичних груп на кордоні з Україною, ще 14 мають прибути незабаром. Німецьке видання Bild із посиланням на джерела в розвідці Німеччини опублікувало план Росії під час та після завершення великої війни проти України. Основною метою російського президента Путіна є встановлення жорсткого маріонеткового режиму в країні після розгрому української армії. На першому етапі вторгнення Росія планує оточити великі міста, у них мають активно діяти спецслужби РФ та з'являться лояльні політики. На другому етапі, після захоплення міст, ці політики мають утворити замість Верховної Ради повністю контрольовану РФ "Народну раду", яка призначить новий уряд. На третьому етапі Росія планує придушити осередки опору, а незгодних громадян України – кинути до концентраційних таборів. На останньому етапі нова влада має оголосити про вступ України до Союзної держави.
    На думку голови Об'єднаного комітету начальників штабів США Міллі, російська армія може взяти Київ упродовж 72 годин після початку агресії, а європейські союзники готуються до приймання сотень тисяч біженців з України. Він заявив, що за даними розвідки, РФ планує проведення в лютому масштабних військових навчань із використанням ядерної зброї як загрозу Заходу для запобігання втручанню в конфлікт в Україні в разі вторгнення російських військ.
    Президент Лукашенко заявив, що Україна не воюватиме з Білоруссю, оскільки "подібна війна тривала б максимум 3–4 доби", після чого в Україні не залишилося б боєздатних підрозділів. За його словами, поки НАТО розгортатиме війська, підрозділи ОДКБ стоятимуть уже на Ла-Манші.
    Нацгвардія на навчаннях у м. Прип'яті поблизу кордону з Білоруссю відпрацювала дії в умовах нападу Росії.
    Великобританія направила до України 100 бійців елітного спецзагону SAS, які навчатимуть українських військовослужбовців, ще 1,5 тис. бійців перекинуто до Естонії.
    Майбутній глава Мюнхенської конференції з безпеки Гойсген закликав уряд Німеччини переглянути політику щодо постачання зброї Україні. За його словами, це дасть змогу зміцнити обороноздатність країни за умов, коли Путін ще не ухвалив рішення про вторгнення.
    США закликали уряд Японії запровадити санкції проти Росії в разі наступу російських військ.
    7–8 лютого до України приїдуть міністри закордонних справ Чехії, Словаччини та Австрії. Генеральний секретар НАТО Столтенберг обговорив із головою Єврокомісії фон дер Ляєн та президентом Франції Макроном ситуацію на українсько-російському кордоні. Макрон та прем'єр-міністром Великої Британії Джонсон після переговорів підтвердили єдність НАТО щодо протидії російській агресії.
    Кандидат у президенти Франції від ультраправої партії "Національне об'єднання" ле Пен пообіцяла в разі своєї перемоги вийти з НАТО, щоби країна не була втягнута в "не наші конфлікти".

No comments:

Post a Comment