November 20, 2021

19.11.2021: Болгарський президент Радєв назвав Крим російським

Болгарський президент Радєв назвав Крим російським

  • Болгарський президент Радєв назвав Крим російським.
  • Росія опустилася на 4-е місце серед зовнішньоторговельних партнерів України.
  • На Донбасі загинув ще один український боєць.

В Україні

  • Американське видання Forbes вважає невиплату урядом України компанії олігарха Ахметова "ДТЕК" компенсації між "зеленим" та звичайним тарифом порушенням інвестиційних зобов'язань. На думку Forbes, це позбавляє країну великих інвестицій в альтернативну енергетику.
  • Печерський районний суд заарештував без права внесення застави громадянина США та громадянку України, яких Нацполіція звинувачує в замовленні вбивства міністра агрополітики Лещенка.
  • Президент Зеленський, голова його офісу Єрмак, інші представники влади та силових структур, а також депутати від президентської партії "Слуга народу" проігнорували запрошення на передачу "Свобода слова Савіка Шустера". Колишній голова Головного управління розвідки Бурба заявив, що спецоперацію з упіймання найманців російської приватної військової компанії "Вагнера" ​​переніс заступник глави Офісу президента (на той момент) Єрмак за прямою вказівкою Зеленського. Раніше під час доповіді Зеленському щодо цієї операції були присутні Єрмак, голова комітету з розвідки Демченко та заступник глави Офісу з питань оборони Машовець.
  • За даними Держстату, Китай посідає перше місце в зовнішньоторговельному обігу України, на другому місці – Польща, на третьому – Німеччина. На країни ЄС припадає 43,5 % обігу. Росія, яка до 2018 р. посідала перше місце серед торгових партнерів країни, у 2019–2020 рр. опустилася на друге, а цього року – уже на четверте місце.
  • В останній день податкових платежів банкіри очікували на зміцнення гривні, проте цього не сталося. Попит на валюту створили нерезиденти, які виводили кошти з України після погашення Мінфіном ОВДП попередніх випусків. НБУ знову виставив лот на продаж валюти за курсом, вищим за ринковий, проте тенденцію це не переломило. На понеділок курс зафіксовано на позначці 26,57 ₴/$ (+0,13 грн), 29,98 ₴/€ (+0,01 грн), 3,62 ₴/10 руб (+0,01 грн). Для підтримання курсу регулятор змушений був продати майже $100 млн, а з початку тижня – $108 млн.

Пандемія коронавірусу

  • В Україні за добу проведено 99 тис. тестів на коронавірус, виявлено інфікування 18,3 тис. осіб, одужали 22 тис. хворих, померли – 654. У Каховці Херсонської обл. влада згортає мобільний шпиталь після зменшення кількості хворих. Міністр охорони здоров'я Ляшко оголосив, що Україна вже пройшла пік захворюваності. За його словами, принаймні однією дозою препаратів вакциновано 40 % населення країни. Рішення щодо вакцинування третьою дозою ухвалюватиметься після отримання першої дози 60 % населення. У п'ятницю в країні вакциновано 313 тис. осіб. У країні від роботи усунуто 3,4 тис. невакцинованих вчителів.
    У п'ятницю у світі, за даними сайту Worldometers, зафіксовано 599 тис. випадків зараження, померло 7,8 тис. хворих. Регулятор ЄС схвалив для екстреного лікування тяжкого перебігу коронавірусної інфекції таблетки американського фармацевтичного гіганта Merk, Sharp & Dohme (MSD). У Роттердамі (Нідерланди) відбулася багатотисячна демонстрація проти коронавірусних обмежень. Поліціянти розігнали демонстрантів водометами та стріляли в повітря. Влада Австрії запроваджує повний локдаун із 20 жовтня днів для всіх громадян через рекордне зростання кількості тих, хто заразився, а з лютого планує зробити щеплення обов'язковим. Регулятор США дозволив введення "бустерної" дози вакцини всім дорослим громадянам, проте не  примусово. Водночас регулятор FDA відмовився розголошувати протягом 55 років інформацію, на підставі якої схвалив застосування вакцини Pfizer.

Війна

  • У п'ятницю на Донбасі бойові дії, із застосуванням мінометів та важкої артилерії тощо, тривали на околицях Донецька – у Новомихайлівці, Мар'їнці, Пісках, Авдіївці та Горлівки – у Шумах, а також на півночі Луганської обл. – у Попасній, Катеринівці, Золотому – у районі КПВВ на окуповану територію, навколо траси Р-66 та на берегах Сіверського Дінця – у Причепилівці, Новотошківському, Лопаскиному, Нижньому. Унаслідок артобстрілу загинув український боєць. Окупаційні війська поблизу Старогнатівки не допустили спостерігачів ОБСЄ до інспектування лінії фронту та прифронтової території.

Україна та світ

  • Міністр закордонних справ РФ Лавров заявив, що Росія не залишить поза увагою "найгрубіші провокації НАТО і ЄС", які "підіграють мілітаристам в Україні" в "постійних зазіханнях на російський Крим". МЗС України передало ноту послу Болгарії через висловлювання президента Радєва про те, що Крим фактично є частиною Росії.
  • Польська влада повідомила про припинення протягом доби 195 спроб проникнення мігрантів на територію країни. За сприяння в незаконній міграції затримано 2 громадян України та 1 – Німеччину. Президент Білорусі Лукашенко визнав, що спецслужби допомагали мігрантам у прориванні польського кордону.
  • Колишній президент Грузії, громадянин України Саакашвілі припинив голодування після його переведення на лікування до військового шпиталю.

 

No comments:

Post a Comment