March 26, 2020

25.03.2020: Кабмін оголосив режим надзвичайної ситуації до 24 квітня

Кабмін оголосив режим надзвичайної ситуації до 24 квітня
Кабмін оголосив режим надзвичайної ситуації до 24 квітня
  • Кабмін оголосив режим надзвичайної ситуації до 24 квітня по всій країні.
  • У столичних лікарнях обладнуються VIP-палати.
  • Понад половина населення залишиться без засобів до існування за подовження дії карантину.

В Україні

  • Кабмін ухвалив без обговорення звіт про виконання бюджету 2019 р. Його виконаний на 96,3 %, дефіцит за підсумками року склав 81 млрд грн за максимально можливого 91,1 млрд грн.
  • Податкова служба повідомила про звільнення підприємців на період дії надзвичайної ситуації від сплати єдиного соціального внеску, скасування штрафів за несплату деяких податків та несвоєчасне подання звітів, а також про відтермінування переходу на розрахунки з використанням реєстраторів розрахункових операцій, програмних тощо.
  • Колишньому міністру закордонних справ Кожарі вручено підозру в умисному вбивстві підприємця Старицького.
  • Рейтингове агентство Fitch змінило на негативний прогноз ситуації в банківському секторі колишніх пострадянських країн – Росії, України, Білорусі, Казахстану, Вірменії, Азербайджану та Грузії.
  • НБУ відклав на період епідемії введення норми запасу капіталу для комерційних та державних банків. Регулятор попередив про неприпустимість відмови в поверненні депозитів. Банки поступово підвищують відсоткові ставки за депозитами – як у гривні, так і у валюті.
  • Нацбанк другий день поспіль не виходить на торги – гривні для купівлі валюти в банків недостатньо. Довідковий курс зафіксовано на позначці 27,96 ₴/$ (+0,18 грн), 30,27 ₴/€ (+0,16 грн), 3,56 ₴/10 руб (+0,01 грн). Після оголошення про подовження Кабміном режиму надзвичайної ситуації курс знову почав зростати й наприкінці торгової сесії сягнув 28,05 ₴/$. НБУ продав на аукціоні системно важливим банкам $130 млн готівкою для поповнення кас та пообіцяв провести ще один аукціон у понеділок, 30 березня.

Пандемія коронавірусу

  • Кількість підтверджених випадків захворювання на коронавірус стрімко зростає у всіх без винятку регіонах країни. Уже зафіксовано 145 хворих, 5 з яких – померли, 1 пацієнт – одужав. У Тернопільській обл. все нові хворі – медичні працівники. Кабмін запровадив режим надзвичайної ситуації по всій країні й подовжив карантин ще на місяць – до 24 квітня, а також має намір надати житлові субсидії громадянам, що втратили роботу. За словами прем’єр-міністра Шмигаля, субсидії надаватимуться після ухвалення Верховною Радою закону про стабілізаційний фонд. Мінфін планує скорочення видатків бюджету, зокрема – зменшення фінансування культурних заходів та виробництва кінопродукції.
    Уряд виділив МВС 140 млн грн із резервного фонду на придбання засобів захисту.
    Кабмін доручив Міністерству економіки провести моніторинг цін на соціальні товари. На думку низки експертів, контролювати змову власників великих торгових мереж зобов’язаний Антимонопольний комітет, який має повноваження накладати штрафи за порушення законодавства про захист конкуренції.
    Депутати Верховної Ради розглядають варіант проведення засідання на відкритому майданчику – наприклад, на стадіоні.
    Фармакологічна компанія "Дарниця" до кінця березня виробить додатково 1 млн пакунків парацетамолу.
    Мер Києва Кличко не знає, коли буде відновлено ​​роботу метрополітену.
    Олігарх Ахметов заявив, що курування великими бізнесменами областей, про що їх попросив президент Зеленський, не означає заміну місцевої влади, а лише надання допомоги чиновникам.
    ЗМІ повідомили про обладнання спеціальних VIP-палат в інфекційних відділеннях столичних лікарень. Кличко стверджує, що вони призначені для вищого керівництва країни.
    Президент Зеленський вважає, що продовольчі ринки не слід закривати в населених пунктах, де вони є єдиним джерелом постачання продуктів. Київська область не закриватиме гуртові ринки сільгосппродукції за умови виконання ними протиепідемічних заходів.
    Зеленський не має наміру зупиняти на час епідемії програму будівництва та ремонту доріг. Фонд держмайна подовжить підготовку до продажу держпакетів акцій великих підприємств.
    Заст. глави НБУ Рожкова заявила, що "кредитні канікули" надаватимуться лише підприємствам, що реально постраждали від режиму карантину, однак борг за ними зберігатиметься.
    За результатами опитування дослідницької компанії Градус, у 57 % респондентів в умовах дії карантину гроші закінчаться за місяць, а в майже 30 % – за 2 тижні. За даними Європейської бізнес-асоціації, майже чверть компаній мають намір скоротити зарплату, деякі – готуються до звільнень та відряджання співробітників у неоплачувані відпустки.
    Потік громадян, що повертаються до України, зменшився. Найближчим часом буде проведено евакуацію потягом із Росії. Глава уряду Шмигаль закликав повністю закрити до вечора п’ятниці пасажирське сполучення через кордон, оскільки, за його словами, ті, хто повертається є джерелом зараження.
    Президент Зеленський звернувся до голів церков із проханням проведення великодніх  богослужінь у режимі відеоконференції.
  • Темпи поширення пандемії зростають. В Італії останньої добу померли 683 осіб, а загалом із початку спалаху – 7,5 тис. Влада повідомила про зменшення кількості нових хворих в епіцентрі епідемії на півночі країни. В Іспанії ситуація не поліпшується. Швидкими темпами зростає кількість хворих у Швейцарії та Франції. Більшість осіб, що померли – пенсіонери, люди з ослабленим імунітетом та хронічними захворюваннями.
    Сенат США ухвалив законопроєкт про стимулювання економіки, яким передбачено виділення $2 трлн на підтримку громадян та підприємців, які постраждали від пандемії. Президент РФ Путін відклав проведення референдуму про внесення змін до конституції та оголосив наступний тиждень неробочим із метою запобігання поширенню епідемії. Посилено режим карантину в Чехії. Польща подовжила режим закриття кордонів до 13 квітня.

Війна

  • Бойові дії на Донбасі не припиняються, попри епідемію. Окупанти обстріляли українські війська з мінометів у Водяному й Павлополі – на приморській ділянці фронту, у Пісках – на околиці Донецька, у Новолуганському – на Світлодарському водосховищі, в Орєховому і Кримському – у районі траси Р-66 у Луганській обл. Перестрілки сталися у Водяному, у Красногорівці, Пісках та Авдіївці – у районі Донецька й у Новолуганському. За офіційним зведенням штабу операції об’єднаних сил, минулої доби втрат серед українських військовослужбовців не було, також не зафіксовано випадків зараження бійців коронавірусом.
  • ООН планує затвердити план гуманітарного реагування на пандемію, у рамках якого Україна може отримати $33 млн на засоби захисту та медикаменти для мешканців району бойових дій на Донбасі.

Україна та світ

  • Росія відновила постачання нафти до Білорусі на умовах, на яких наполягав президент Лукашенко.

Тренди

  • Журналісти програми "Слідство.інфо" з’ясували, що сім’я міністра охорони здоров’я Ємця за останні роки отримала у власність бізнес та нерухомість на десятки мільйонів гривень, не задекларувавши легальних джерел доходів на цю суму.
  • Окружний адмінсуд відкрив справу за позовом депутата Полякова до глави Нацагентства з питань запобігання корупції через неподання главою президентського Офісу Єрмаком електронної декларації за 2019 р.

No comments:

Post a Comment