March 08, 2019

07.03.2019: 5 кандидатів знялися з виборів

5 кандидатів знялися з виборів
5 кандидатів знялися з виборів

  • 5 кандидатів знялися з виборів.
  • Гройсман стверджує, що скасування постанови Кабміну про підвищення цін на газ 2016 р. призведе до подальшого зростання тарифів.
  • Гривня знову значно зміцнилася на міжбанку.
  • На Донбасі оголошено чергове "безстрокове" перемир'я.

В Україні

  • Кандидати у президенти могли відмовитися від балотування до 24:00 7 березня. Цим правом скористалися 5 осіб – заступник командувача ССО Кривонос зняв кандидатуру на користь Порошенка, журналіст Гнап, висунений "Силою людей", заявив, що знімається на користь Гриценка, проте партія цього не підтвердила. Про відмову також заявили лідери партій "Самопоміч" Садовий і "Народний контроль" Добродомов – на користь Гриценка, а також глава партії "Наші" Мураєв –  на користь Вілкула.
    Суд заарештував на 2 місяці з правом внесення викупу в 4 млн грн підозрюваного в дачі хабара кандидату в президенти Юрію Тимошенку за відмову від участі в президентських виборах. Генпрокурор Луценко заявив, що до спроби підкупу причетний депутат від "Батьківщини" Дубіль. Юлія Тимошенко заявила, що підкуп "зрежиссировано президентом Порошенком".
    Лідер "Батьківщини" Тимошенко підписала зобов'язання перед виборцями, в якому визначені конкретні кроки в разі її перемоги на виборах, а також терміни їх виконання. Серед них – звільнення Криму та Донбасу, зниження тарифів на газ та опалення в 2 рази. Вона підкреслила, що перший крок в цьому напрямку вже зроблено – суд визнав незаконність дій уряду Гройсмана при підвищенні цін більш ніж удвічі в 2016 р. Сам Гройсман заявив, що скасування цієї постанови призведе до підвищення цін на газ для населення та повідомив, що уряд подасть апеляцію на рішення суду.
    Прес-служба МВС стверджує, що СБУ не повідомила поліцію про встановлення пристроїв прослуховування "поблизу" офісу партії "Слуга народу", в якому працює кандидат Зеленський, і підкреслила, що діє в рамках законодавства, реагуючи на заяви громадян. Зеленський на зустрічі із заступником Держсекретаря США з політичних питань Гейлом поскаржився на політичний тиск і порушення в ході передвиборчої кампанії.
  • Глава Фонду держмайна Трубаров повідомив, що з початку року від продажу держвласності до бюджету надійшло 150 млн грн, у той час як за весь 2018 рік – 215 млн грн.
  • Президент Порошенко заявив, що міжнародний аудит концерну "Укроборонпром" завершиться до кінця поточного року. У той самий час журналісти програми "Наші гроші" на підставі даних системи електронних закупівель ProZorro стверджують, що тендер на проведення аудиту було оголошено ще в 2017 р., і з того моменту жодних кроків для проведення аудиту зроблено не було.
    Компанія Спецтехноекспорт, що входить до структури Укроборонпрому, повідомила про підписання 148 нових контрактів із більш ніж 30 країнами світу на суму понад $283 млн, а за минулий рік виконано контрактів на $153 млн. Компанія фігурує в справі про розтрату $2 млн, в рамках якої було затримано п'ятеро колишніх і чинних керівників підприємства.
    НАБУ провела обшуки у колишнього заступника секретаря РНБО Гладковського та його сина – основних фігурантів розслідування журналістів програми "Наші гроші".
  • Прем'єр-міністр Гройсман заявив, що контракт, який підпишуть із переможцем конкурсу на посаду голови правління Нафтогазу, передбачатиме "ринкову зарплату та чіткі вимоги до діяльності компанії".
  • Глава Вищої кваліфікаційної комісії суддів Козьяков вважає, що склад Вищої антикорупційного суду може бути сформований до 1 квітня. На його думку, президент Порошенко може підписати указ про призначення суддів до першого туру виборів.
  • Держстат стверджує, що в лютому, порівняно з січнем, ціни зросли лише на 0,5%, а з початку року – на 1,5%, незважаючи на різке зростання комунальних тарифів. Порівняно з аналогічним періодом минулого року, ціни зросли на 9%.
  • Підприємства мають розплатитися з бюджетом і переказати податок на прибуток за підсумками року до 11 березня. Це змушує їх активно продавати валюту на міжбанку, що вже привело до істотного зміцнення гривні: 26,39 ₴/$ (-0,09 грн), 29,74 ₴/€ (-0,19 грн), 4,00 ₴/10 руб (-0,02 грн). Ситуацією активно користується Нацбанк, якому тільки з початку березня вдалося купити не менше $200 млн. Чиновники регулятора стверджують, що на зміцнення гривні також впливають сприятлива цінова кон'юнктура на ринках сільгосппродукції і чорних металів, слабке зростання імпорту та збільшення продажу валюти населенням.

Війна

  • Представник України на мінських переговорах із врегулювання на Донбасі Марчук повідомив про досягнення безстрокової домовленості про припинення вогню з 0:00 годин 8 березня. Однак, за його словами, російська сторона на відеоконференції була відсутня й не дала жодних гарантій "режиму тиші". Із початку доби обстрілів з боку окупаційних військ не зафіксовано.
    7 березня в зоні бойових дій окупанти вели обстріл з усіх видів артилерії і мінометів. "Гарячими точками", як і раніше, залишаються приморська ділянка фронту, де українські війська були тричі обстріляні з мінометів у Гнутовому та Водяному, на Світлодарському виступі у Троїцькому, а також у Попаснянському районі Луганської області – у Новозванівці, Катеринівці, Золотому та населених пунктах на р. Сіверський Донець уздовж траси Р-66 "Бахмутка" – Старому Айдарі та Кримському. У Новотошківському окупанти вели обстріл позицій українських військ із важкої артилерії калібру 152 мм. Перестрілки зі стрілецької зброї і гранатометів відбулися на околиці Донецька – у Пісках, в околицях Горлівки – у Зайцевому, на Світлодарському виступі – у Новолуганському. За офіційним зведенням штабу операції об'єднаних сил, унаслідок обстрілу дістали поранення 5 українських військовослужбовців. 6 березня окупанти обстріляли житловий сектор селища Щастя, де розташована Луганська ТЕС, – пошкоджено багатоквартирний будинок. За офіційними повідомленнями, втрат серед мирного населення не було.

Україна та світ

  • Міністр закордонних справ Клімкін заявив, що РФ продовжує мілітаризацію Криму. За його словами, вона підготувала інфраструктуру для розміщення ядерної зброї і планує у найближчі роки збільшити кількість персоналу на військових об'єктах на 50 тис. чол. За минулі роки Росія вже переселила до Криму десятки тисяч громадян із різних регіонів.

No comments:

Post a Comment